Altın Köstebekler
Altın Köstebekler, yanardöner kürke sahip olduğu bilinen tek memelilerdir! Ve kör oldukları için bunu bilmiyorlar bile! Işıklandırmaya ve kişiye bağlı olarak soluk altından yeşile, maviye ve mora geçer.
Altın köstebek (Chrysochloridae), orta ve güney Afrika'da yaşayan bir memeli familyasıdır. Dış görünüşleri ve yeraltında sürdürdükleri yaşam şekli ile köstebekgillere benzeselerde onlarla akrabalıkları yoktur. Bu 20 türden oluşan familya eski sınıflandırmalarda hatalı olarak böcekçiller (Lipotyphla) takımına eklenmiş, ancak yeni yapılan molekülergenetik araştırmalar sonucu tenrekgiller familyası ile birlikte tenreksiler (Afrosoricida) adında ayrı bir takıma konulmuştur.
Familyanın mensublarını yeraltında kazarak yaşama uygun bir vücut şekline sahiptir. Ön ayaklarında dört tırnağı vardır. Beşinci tırnak ise tırnaktan çok kazma aleti haline gelmiştir.
Arka ayaklarında beş adet kısa ve sivri tırnak bulunur. Türlerin ölçüleri 8 – 24 cm uzunluk ve 15 - 500 gram ağırlık arası değişir. Görünür bir kuyruğu olmasa da iskelet yapısında kuyruk eklemleri bulunmaktadır. Altın köstebek olarak adlandırılmalarına rağmen renkleri hep altın rengi değildir ve metalik kırmızımsı, sarı (altın), yeşilimsi ve kahverengi arası değişir.
Yerin hemen altına kazıyorlar ve ara sıra yiyecek aramak için yüzeye dönüyorlar. Diyetleri çoğunlukla omurgasızlardan oluşur. Chrysochlorids, gerçek mollere (Talpidae) ve keseli mollere (Notoryctidae) benzer görünmektedir. Hem erkekler hem de dişiler ürogenital sistem için bir kloaca sahiptir. Kafatasının oksipital bölgesinde, başka hiçbir memelide bulunmayan, tablo adı verilen bir çift kemiği vardır. Kürk, çeşitli renklerde yanardöner bir parlaklığa sahiptir, ancak Grant'in altın köstebeğinin (Genus Eremitalpa) gümüşi sarı kürkü muhtemelen aileye ortak adını vermiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder