Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Şubat, 2021 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Yaşlanınca Neden Unuturuz?

İnsanlar Yaş İlerleyince Neden Unutur? İnsanlar yaşlandıkça yavaş yavaş bazı şeyleri unutmaya başlar. Yaşlı insanlara birşeyleri anlattığımız zaman aynı resimdeki gibi bakarlar. Peki Neden? Gelin bunu kısa bir yazıda açıklayalım: İnsanların yaşı ilerledikçe beyindeki sinapsların…. Önce sinaps nedir ona bakalım. Sinaps Nedir? Sinaps, nöronların (sinir hücrelerinin) diğer nöronlara ya da kas veya salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelere mesaj iletmesine olanak tanıyan özelleşmiş bağlantı noktaları. Bir motor nöron ile kas hücresi arasındaki kimyasal sinaps, aynı zamanda neuromuscular junction nöromusküler bağlantı olarak adlandırılır. Kaynak:Wikipedia Evet, devam edelim. Beyindeki sinapsların %50’sini kaybeder. Tabi bu süreç yavaş yavaş oluyor. Bir anda değil. Peki geride kalan %50 sinaps nedir? Geride kalan sinapslar, en sık kullandığımız sinapslardır. Yani ez kullanılan sinapslar ölüyor ama sık kullandıklarımız kalıyor. Kısaca açıklarsak budur. Kaynak: Beynin Gizli Hayatı

Bebeklerin Beyni Daha Gelişmiş Olabilir?

Yeni doğan bir bebeğin nöronları birbirinde oldukça farklı ve bağlantısızdır. Yaşamın ilk 2 yılında, aldıkları duyusal bilgilere bağlı olarak nöronlar birbiriyle çok hızlı bağlantı kurmaya başlar. Öyle ki bebeğin beyninde saniyede yaklaşık 2 milyon yeni bağlantı yani snaps oluşur. 2 yılın sonunda snapsların sayısı 100 trilyonu aşarak bir yetişkinde ki snaps sayısının iki katına ulaşır. (Sayfa 16) "Beyin Senin Hikayen / David Eagleman"

Endonezya' Fotoğrafçı...

Endonezya'lı fotoğrafçı Eko Adiyanto'nun kendisinden karbekat ağır olan ölü arıyı başının üstünde taşıyan kırmızı karıncayı görüntülüdeği fotoğraflar, hayranlık uyandırdı. Yazıya TIKLA

Savaşın İzleri

 2. Dünya Savaşı sonrası evine dönen bir kadın, Berlin, 1946

İlk Görüntülü Konuşma

 1960'larda, AT &T’S Bell Labs, insanların telefonda konuşurken birbirlerine bakabildikleri Picturephone olarak bilinen bir görüntülü arama platformu geliştirdi. O zamanlar gerçekten çok yaratıcı bir fikirdi.

Solucana Benzeyen Bu Şey Ne! Vasküler Doku

Solucana benzeyen bu görüntüyü kısa bir şekilde açıklayalım: Vasküler doku, vasküler bitkilerde bulunan çeşitli hücre ve bileşen sınıflarından oluşan karmaşık bir bitki dokusu türüdür. Vasküler dokunun birincil bileşenleri ksilem ve floemdir. Ksilemi bitki boyunca su ve çözünmüş mineral tuzlarını taşıyan bir yapıdır. Phloem, hücreler tarafından ve fotosentezle yapılmış besinleri taşır. Deformasyon sonucu görebildiğimiz bu görüntü gerçekten çok ilginç.  

“Yalnızca Yahudiler İçin” yazan bir bankta oturan kadın, Avusturya, 1938

 “Yalnızca Yahudiler İçin” yazan bir bankta oturan kadın, Avusturya, 1938

İlginç Rögar Kapağı

Almanya’da olan bir rögar kapağı,Hydrotec adındaki bir şirket yapıyor. Bu kapakların farklı çeşitleri var. Manhole Cover, yazarak çeşitlerine bakabilirsiniz.

Anthony Biddle

 Anthony Biddle, göğüs göğüse dövüş yetenekleriyle tanınan ünlü bir albaydı. Ayrıca askerlerine onu öldürmeleri için cesaretlendirmesiyle biliniyordu. Her zaman onları etkisiz hale getirmeyi ve kurtulmayı başardı.

Egzotik (Striptizci) Dansçı

 1983 yılında, bir polis operasyonunda 3 egzotik(Striptizci) dansçıyı, ilçelerin çıplaklık yönetmeliğini ihlal ettiği iddiasıyla tutukladılar. Duruşmaya başkanlık eden yargıç, bir dansçının eğilip yargıca kıyafeti onu uygunsuz bir şekilde ifşa etmediğini göstermek için izin istedi.. 

İspanyol Gribi

 İspanyol Gribine yakalanmayı önlemek için maske takan insanlar. 1918-1920 yılları arasında İspanyol gribi salgını sırasında 50 ila 100 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Fotoğraf 1919'da çekilmiş. Şuanki durumumuz çok da farklı değil.

Körfez Muturu

Körfez Muturu az bulunan yunus ailesinden bir cinsdir. Kaliforniya Körfezi'nin kuzey kısmında bulunan bu bölgeye özgü bir türdür. İlk olarak 1958 yılında keşfedilmiştir. Hayatta kalanlarının sayısının 100 ila 300 arasında olduğu tahmin edilmektedir

Çayır Köpeği

  Çayır köpeği   ( Cynomys ),   sincapgiller   familyasının   yer sincapları   oymağına ait   Kuzey Amerika 'nın otlaklarında doğal olarak bulunan bir   kemirici   hayvan   cinsidir . İri gövdesi kuyruğuyla beraber yaklaşık olarak 30–40 cm boylarındadır.

Pallas Kedisi

 Pallas kedisi ya da manul (Otocolobus manul), Orta Asya’nın mera ve bozkırlarına uzanan geniş ama dağınık bir popülasyona sahip, ufak bir kedi türüdür. Doğal yaşam alanlarının azalması sonucu, av hayvanlarındaki ve avladıkları av oranındaki düşüş; Pallas kedilerinin 2002 yılında IUCN tarafından soyu neredeyse tehdit altındaki türler listesine girmesine neden olmuştur. Pallas kedisi adını, türü ilk keşfeden ve "ikili adlandırma" Felis Manul olarak tanımlayan Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas dan almıştır.

Falabellas

 Falabellas, dünyanın en küçük at ırkıdır. Bu küçük Arjantinli at cinsi, ortalama olarak 62 ila 85 santim arasındadır.

Yaslı kertenkeleleri

  Yaslı kertenkeleleri, dünya çapında bulunan küçük bir kertenkele türüdür. Partenojeniktir, yani dişiler erkek olmadan çoğalırlar. Ebeveyn kertenkelesinin genetik klonlarına giren bezelye büyüklüğünde yumurtalar bırakırlar.

Flamingolar

Genç flamingolar grimsi kırmızı tüylerle yumurtadan çıkar, ancak yetişkinler, yiyecek kaynaklarından elde edilen sulu bakteriler ve beta-karoten nedeniyle açık pembeden parlak kırmızıya değişir. İyi beslenmiş, sağlıklı bir flamingo daha canlı renklidir, dolayısıyla daha arzu edilen bir eştir. 

Javan Yeşil Saksağan

  Javan Yeşil Saksağan Bu ötücü kuş Javan Yeşil Saksağan'dır. Bu kuşa güzel ve parlak elma yeşili tüylerini veren şey, böcekler, kertenkeleler ve kurbağalardan oluşan diyetinden elde edilen lutein adı verilen sarı pigmenttir. Doğru diyeti almadığında, renk canlı yeşilden soluk turkuaz maviye döner.

Alaska Ağaç Kurbağası

Alaska Ağaç Kurbağası  Yılın yedi ayı boyunca ağaç kurbağası kış uykusuna yatar, kalbi tamamen durur ve kanı donar. Sıcaklık tekrar yükseldiğinde, kalbi tekrar atmaya başlar ve hayata geri döner.

Dar Ağızlı Kurbağalar (Microhylid frogs)

  Dar Ağızlı Kurbağalar (Microhylid frogs) , küresel vücut şekli nedeniyle balon kurbağa olarak da bilinir. Vietnam, Kamboçya ve Tayland dahil olmak üzere Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerine özgü, orman ve sulak alan habitatlarında yaşar.

Kırmızı gözlü Timsah

Bu utangaç yaratık, Kırmızı gözlü Timsah (Tribolonotus gracilis). Dinozor benzeri baş plakalarına ve vücut dikenlerine sahiptir. Ortalama boyut yaklaşık 20-25cm'dir. Tehdit edildiğinde ses çıkarır ve ölü taklidi yapar; tuzağa düştüğünde ise kuyruğunu döker.

Kakapo

  Kakapo, dünyanın en ağır, yerde yaşayan ve gece papağanıdır.  Uçamaz ama denge ve destek için kısa kanatlarını kullanır.  Kakapo, onu mükemmel bir yürüyüşçü ve tırmanıcı (uzun ağaçların) yapan güçlü bacaklara sahiptir.  Yerde, koşmaya benzer bir yürüyüşle hareket ederler.  Rimu meyvesini sever.

Stinging Flannel Moth Tırtıl (Megalopygidae Sp.)

  Stinging Flannel Moth Tırtıl (Megalopygidae Sp.), Dokunduğunda şiddetli ağrı ve iltihaplanmaya neden olan zehirli dikenlere ve tüy benzeri yapılara (setae) sahiptir.

Altın Köstebekler

Altın Köstebekler Altın Köstebekler, yanardöner kürke sahip olduğu bilinen tek memelilerdir! Ve kör oldukları için bunu bilmiyorlar bile! Işıklandırmaya ve kişiye bağlı olarak soluk altından yeşile, maviye ve mora geçer. Altın köstebek  (Chrysochloridae), orta ve güney  Afrika 'da yaşayan bir  memeli familyasıdır . Dış görünüşleri ve yeraltında sürdürdükleri yaşam şekli ile  köstebekgillere  benzeselerde onlarla akrabalıkları yoktur. Bu 20 türden oluşan familya eski sınıflandırmalarda hatalı olarak  böcekçiller  (Lipotyphla) takımına eklenmiş, ancak yeni yapılan molekülergenetik araştırmalar sonucu  tenrekgiller  familyası ile birlikte  tenreksiler  (Afrosoricida) adında ayrı bir takıma konulmuştur. Familyanın mensublarını yeraltında kazarak yaşama uygun bir vücut şekline sahiptir. Ön ayaklarında dört tırnağı vardır. Beşinci tırnak ise tırnaktan çok kazma aleti haline gelmiştir. Arka ayaklarında beş adet kısa ve sivri tırnak bulunur. Türlerin ölçüleri 8 – 24 cm uzunluk ve 15 - 500